Jdi na obsah Jdi na menu

Silvestrovské setkání Lachů na Mt. Čupku 31.12.2014

Poslední den roku - tedy jeho dopolední část jsem trávila netradičně. Jakožto odpůrce organizované turistiky jsem se otcem nechala přemluvit k účasti na silvestrovském výšlapu na Monte Čupelo. O co šlo? Království lašské ve spolupráci s Čenda spolkem zorganizovalo výstup na vrchol Čupku (Metylovická hůrka), kde se účastníci symbolicky rozloučili se starým rokem, promluvil lašský král, zpívalo se, jedlo, pilo, atd. Světe div se, nebylo to špatné. Moje podmínka účasti byla, že nepůjdeme s davem, proto jsme se vydali individuálně z Metylovic od kostela po žluté značce. Počasí bylo vskutku parádní a ty výhledy!!! Hlavně by mě vůbec nenapadlo, že je kousek nad Metylovicemi tak krásný výhled na všechny hory. To se fakt musí vidět. Na Čupek jsme došli mezi prvními někdy kolem 11 hodiny. Ne, že bychom museli být všude první, ale na Čupek jsme šli z této strany prvně a já si se studováním mapy nedělala starosti Program začínal až za hodinu, tak jsme si šli prohlédnout zchátralou útulnu a potkali jsme člověka, který nám o ní něco více pověděl.

Původně turistickou útulnu vybudovali v roce 1933 manželé Závodní (kteří teď musí asi rotovat v hrobě). Útulna se stala oblíbenou a hojně navštěvovanou, k tomu se zde konala řada akcí. Rok 1948  znamenal změnu vlastnické struktury - majitelem se stala Jednota. Po ní objekt patřil Dolu Jan Šverma a nakonec Dopravnímu podniku města Ostravy. DPO podle slov člověka, se kterým jsme mluvili, nalilo do útulny obrovské množství peněz. V dobách „největší slávy“ se zde nacházel i malý bazének se saunou, pokoje byly vybavené a s vlastním sociálním zařízením. Je zde nádrž na 30 tis. litrů vody, nový septik a samozřejmě elektřina. Okolí útulny bylo udržované a nezarostlé s výhledem na Frýdek-Místek, hosté se opalovali na balkonech, byly zde lavičky. Když DPO objekt rekonstruoval a rozšiřoval, přišla pro útulnu velice nešťastně revoluce. Kdyby k ní došlo o půl roku později, objekt by se stihl opravit. Chybělo dofinancovat prý půl milionu korun. A dnes? Výsledek vidíme všichni. Po revoluci šlo všechno k ledu. V současnosti má budova 12 vlastníků. Byly zde i snahy o koupi - například chtěli chatu koupit hned po převratu Němci, jenže nedošlo k dohodě s vlastníky. Teď už žádní kupci nejsou. Krom toho, že se s vlastníky údajně nedá domluvit, problematická je i skladba pozemků okolo chaty z nichž je také část v soukromém vlastnictví jiných osob. Situace okolo ruiny útulny se zdá být bezvýchodná. Dnes už člověk stěží pozná, že šlo o turistickou základnu a pohled na ni je opravdu skličující. Vevnitř už za tu dobu, co je opuštěná, dokonce 2x hořelo. 

Současná podoba útulny

Když jsme se vrátili z „obhlídky“, bylo zde už o poznání více lidí. U jednoho ze stánků jsme si dali teplé bezové víno, které chutnalo poněkud zvláštně, ale zahřálo, tak jsme u něj zůstali celou dobu Blížila se dvanáctá a vrchol dobývaly zástupy lidí z jednotlivých obcí i s vlajkami a obecními znaky. Musím se přiznat, že jsem nepoznala žádný obecní znak (budiž mi odpuštěno, jakožto náplavě), ale byli zde lidičky z Metylovic, Bašky, Hodoňovic, Pržna a samozřejmě zástupci lašského království v čele s králem. Lidé chodili, ale i přijížděli na koních, na multikáře, saních, či ti úplně nejmladší v kočárcích. Účast byla hojná. Zaslechla jsem, že se sešlo cca 600 lidí. Bohužel jsem zapoměla odkud byl nejvzdálenější účastník, ale můžete se na něj podívat v galerii. Na Čupek zavítal i lysohorský otužilec Ján Čupa. Na svou fanouškovskou fb stránku nahrál také pár fotografií.

Vystoupení Lašského krále, v pozadí Ján Čupa


Na podiu před útulnou, kde bylo centrum dění, pronesl král svou řeč a symbolicky uvítal nový rok. Po té se zpívalo, připíjelo, povídalo, rozdaly se účastnické listy. Pak už to bylo víceméně na lidech, kdo chtěl, ten se vydal na sestup do údolí, kdo nechtěl ještě zůstal. My jsme pak ještě už odcházejícího krále zastihli na kus řeči. Sdělili jsme mu, že akce byla fajná, že jsme zde poprvé a dostali jsme publikaci o Lašsku i s podpisem. Prý dělají více takových akcí. Tož tak o setkání ve zkratce. Zajímavá alternativa jak strávit silvestrovské dopoledne. Kdyžtak zase za rok

Fotografie hledejte i v novém roce na rajčeti, to jest ZDE

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář