Jdi na obsah Jdi na menu

Pomník Josefa Bierského

Dnešní příspěvek bude opět souviset s partyzány. Stejně jako u Hašova háje navštívíme lokalitu, kterou možná neznáte. Je to místo, kde byl během Druhé světové války zabit rotný Josef Bierský, člen partyzánské skupiny Wolfram. V současnosti se zde nachází malá kamenná mohyla s pamětní deskou a informační cedule o působení skupiny Wolfram na Smrku.

 

Místo, kde byl zabit Josef Bierský

Josef Bierský byl zabit 19. října 1944 na úbočí hory Smrk. Toho dne se měl zúčastnit schůzky, jejíž důvod však není zcela jednoznačně určen. V literatuře se můžeme dočíst, že Josef Bierský se měl sejít s hajnými Kabilkou a Kurečkou kvůli zásobování partyzánů. Dalším uváděným důvodem schůzky na Smrku je setkání s prof. Vysockým, který měl skupinu Wolfram napojit na další odbojovou organizaci (tato informace je uvedena i na panelu NS Wolfram).

Bierského měl na schůzku doprovodit Stanislav Kotačka, který byl do partyzánské skupiny Wolfram převelen z brigády Jana Žižky teprve před pár dny. Mimo jiné to byl recidivista a zloděj, což se v té době nevědělo, který se na útěku přidal k partyzánům. Na cestu se prý vydali po 8. hodině ráno a do tábora na Samčance se měli vrátit ještě týž den. Nevrátil se však ani jeden z nich.

Bierského  tělo bylo zhruba po týdnu nalezeno v houští, bez šatů a bez peněz. Vrah Stanislav Kotačka jej zabil šesti ranami do zad. Samozřejmě jej okradl a následně utekl. Bierského kolegové ze skupiny Wolfram jeho tělo na tomto místě pochovali. K exhumaci Bierského těla ze Smrku pak došlo v září 1945, kdy byly ostatky uloženy na hřbitově v jeho rodné obci Lubno.

Původní Bierského hrob na úbočí Smrku (foto z knihy Akce Tetřev)

Kotačka se k vraždě nejprve přiznal a navíc vše, co věděl, vyzradil gestapu. Po válce otočil a vzal své přiznání zpátky. Nicméně to nebylo nic platné a Stanislav Kotačka byl odsouzen k trestu smrti oběšením. Popraven byl veřejně 30. srpna 1946 v Brně. Motivem vraždy mohly být peníze, které nesl Bierský sebou a měl je odevzdat na domluvené schůzce. Uvádí se však, že ani vyšetřovatelé nebyli schopni přesně určit motiv této vraždy. Roli mohla sehrát Kotačkova kriminální minulost i jeho psychická nestálost.

 

Bierského pomníček

Použité zdroje:

Bc. Renáta Ziková: Konfident brněnského gestapa Stanislav Kotačka. Brno 2011, str. 49-50, 52-53, 65, 71.

Miroslav Ivanov: Akce Tetřev. Praha 1974. str. 63-64, 90.

Více fotek ZDE

Místo se nachází ZDE

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář