Jdi na obsah Jdi na menu

Hašův háj

Dnes vás zavedu na místo, o kterém možná mnozí nevíte, přičemž se nachází nedaleko frekventované cesty z Prostřední Bečvy na Pustevny. Hašův háj je pomník ukrytý uprostřed lesů, připomínající ozbrojený střet mezi Němci a odbojovou skupinou Františka Haši - učitele z Prostřední Bečvy.

František Haša byl vedoucí skupiny, která partyzánům dodávala jídlo, zbraně a informace. 20. listopadu 1944 Němci pročesávali místní lesy v rámci akce Tetřev (jejímž cílem bylo rozprášení partyzánských jednotek v Beskydech). Část Hašovy skupiny ve složení František Haša, Bedřich Kubiš a Čeněk Divín s manželkou Alžbětou, byli ukryti v zadní části údolí Cípkový v Prostřední Bečvě. Byli obklíčeni a tak neměli šanci na únik. Schovali se do houští, kde se připravovali k boji. Dle partyzánské přísahy se měli raději zastřelit, než padnout do rukou nepřítele a něco prozradit. Přestřelka mezi Němci a partyzány prý netrvala dlouho. Němci byli v přesile. Haša se dle partyzánské přísahy zastřelil. Divín s Kubišem se zastřelit nedokázali a byli německými vojáky zajati. Dolů do údolí museli jít sněhem boso. Oba nakonec byli popraveni 13. března 1945 v Praze gilotinou. Alžbětě se podařilo zachránit tím, že se schovala pod smrčkem ve sněhové závěji. Podařilo se jí ukrývat prý až do konce války.

Hašův háj

Teď něco málo o samotném pomníku, co se mi podařilo najít v kronice Prostřední Bečvy. Pomník byl slavnostně odhalen v rámci 15. výročí osvobození Rudou armádou, pravděpodobně 9. května 1960 (přesné datum není z Kroniky úplně zřejmé). Uvádí se, že v roce 1944 byl na místě hustý smrkový podrost a nyní už jsou smrky vzrostlé. Při příležitosti odhalení pomníku zde byla vybudována i ukázka partyzánského zemního bunkru. Slavnosti se prý zúčastnil i partyzánský velitel Murzin. Kronika uvádí, že prý v té době Murzin pracoval jako právník v nějakém závodě na Uralu.

 

Místo se v průběhu let příliš nezměnilo

Původní fotografie Hašova háje pochází z webových stránek Prostřední Bečvy, odkud jsem ji stáhla v roce 2017. Žádná datace u ní bohužel nebyla. Ale jak můžete vidět, vlastně moc není co srovnávat.

Cestou k Hašově háji se nachází ještě pomník Oldřicha Šimurdy, který byl také členem Hašovy skupiny. Šimurda, majitel obchodu s potravinami v údolí Kněhyně, zásoboval partyzány. Byl oběšen 23. listopadu 1944 vedle svého obchodu na telegrafním sloupu, kde visel 48 hodin s cedulí na hrudi s nápisem: „Pomáhal jsem banditům“. O Šimurdově popravě se rovněž zmiňuje bečvanská kronika:

„U jeho obchodu v Kněhyních mu německý důstojník přečetl v německém jazyce ortel smrti. Pak byl proveden svým domkem na rozloučenou a přiveden k telegrafní tyči u domku. Na telegrafní tyči byl hřebem upevněn již provaz a připravena podstava. Když mu byl navlečen provaz na krk, rozhlédl se ještě po horách a zvolal: „Sbohem kamarádi“. Podtrhnutí uničilo konec jeho životu. Na výstrahu obyvatelstva visel popravený na tyči 48 hodin, hlídán českými četníky.“ (Kronika obce Prostřední Bečva – rok 1947, str. 1.)

Pomník Oldřicha Šimurdy

Myslím si, že není od věci připomenout si, že na místech, která navštěvujeme, abychom si odpočinuli, vyčistili si hlavu a nabrali energii z přírody, lidé před nějakými 80 lety bojovali o život. A já doufám, že se historie nebude opakovat.

Hašův háj

Pomník Oldřicha Šimurdy

Foto z návštěvy Hašova háje

Zdroje:

Zdeněk Kment: Valašsko v područí hákového kříže. Valašské Meziříčí 2018, str. 206.

Informační panel č. 6 Naučné stezky Čertův Mlýn – autor ČSOP Salamandr

Kronika obce Prostřední Bečva – rok 1960, str. 9.

Kronika obce Prostřední Bečva – rok 1947, str. 1.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář