Jdi na obsah Jdi na menu

Bývalá osada Kosti

V roce 2017 jsem poprvé navštívila bývalou osadu Kosti. Popravdě jsem se sem chtěla podívat už nějakou dobu, ale tehdá dlouho mé kroky nevedly do těchto končin - byť jsou návštěvy zaniklých a opuštěných míst, dá se říci, mým fetišem. Poprvé jsem se o Kostech dozvěděla z filmu O starých Starých Hamrech, kde mi utkvělo v paměti, že zde v zimě zahynul bača i s ovečkami a našly se po nich jen kosti. Abych byla podrobnější, tak si vypůjčím text z informační cedule Lesů ČR:

„Název paseky Kosti podle pověsti vznikl tak, že na pasece, kde v dávných dobách stávala salaš, se jedné kruté zimy usídlil bača se svými ovečkami. Zima byla dlouhá a bača spotřeboval všechno seno a tak valaškou sekal smrkové chvojí (hovorově „četynu“) ze stromů a tou krmil ovečky. Pak se bačovi valaška zlomila. Bača i s ovečkami zahynul a zbyly po nich jen kosti. Dnes na místě, kde ještě v polovině 20. století stála chaloupka najdete jen vzrostlé stromy – javor (jasan) a lípu a malou loveckou chatu. Paní Josefa Tkáčová, která byla jednou z obyvatel Kostí, vzpomínala, že za války bylo tolik sněhu, že z chaloupky ze sněhu trčely jen komíny.“

Dnes jsou Kosti jen palouček uprostřed lesa ovšem už opět s loveckou chatkou. A to velice stylovou. Totiž, když se ještě vrátím k mé první návštěvě, zmiňovaná lovecká chata byla na fotomapách dobře patrná. Sice střecha vypadala poněkud děravě, ale těšila jsem se, že si ji vyfotím. Jaké bylo mé zklamání, když jsme tehdy dorazili na Kosti a místo lovecké chaty jsme našli jen základy, zbořený komín a haldu trámů. Vypadalo to, chata musela být zbourána nedávno. Asi nebyla v moc dobrém stavu, ale přesto jsem nečekala, že z ní najdeme jen základy. Zase jsem si vyčítala, jak je špatné věci odkládat, protože nikdy nevíte, co se stane a co vše vám může zhatit plány.

Zbouraná lovecká chata říjen 2017

Přestože jsme našli jen základy, tak se mi však podařilo najít původní podobu lovecké chatky, která zde stávala. Doufám, že se na mě paní Žárská nebude zlobit, když si vypůjčím fotografii, kterou publikovala ve své velice zdařilé bakalářské práci o lidové slovesnosti na Starých Hamrech (kde se také věnuje původu názvu Kosti a její respondenti vzpomínají, že zde původní obyvatelé při orbě nacházeli spoustu kostí) a kde můžete vidět chatičku v celé své kráse:

Jen dodám, že fotografie by měla zachycovat stav z roku 2008.

Dva roky uběhly jako voda a v říjnu 2019 jsem se zde opět vydala na průzkum. Podle nejnovějších fotomap bylo zřejmé, že zde už vyrostlo něco nového. Když jsem došla na místo, byla jsem ohromená. Už se to ani nedá nazvat loveckou chatou. Vyrostl zde úžasná srub, fakt bytelná stavba a velice vkusná. Řekla bych, že vhodná i na bydlení wink Za mě určitě jeden z nejpěknějších srubů, jaký jsem viděla. Tak mě napadá, co se tady bude do budoucna odehrávat, když tady stojí tak festovní stavba?! Aneb lepší místo pro divoké myslivecké mejdany neexistuje laugh Možná by se srub mohl pronajímat na víkendy - v tom případě se hlásím jako první zájemce!

Nový srub 2019

Naše další cesta vedla přímo na vrcholek Kosti (761 m n. m.). Na mapy.cz je na vrcholu Kosti zaznačena studna – v reálu tam však žádnou nenajdete. Jde o chybu v lokalizaci. Studna se nachází jen pár metrů od srubu. Přesto bych návštěvu vrcholku nezavrhovala, nachází se zde pěkná skaliska a ten klid je k nezaplacení. Mně Kosti naprosto učarovaly. Hlavně svou ponurou historií – kdo ví, zda je to jen pověst, či příběh, který se skutečně stal. A jak to bude na Kostech vypadat v budoucnu, co všechno se s novým srubem změní?

http://img22.rajce.idnes.cz/d2202/14/14622/14622045_2a917b5d95d3c05cb87a8bebcfa4d623/images/IMG_7741bv.jpg

Vrchol Kosti 761 m n. m.

Komplet fotogalerie po kliknutí ZDE

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář