Jdi na obsah Jdi na menu

90 let pletařských tradic Pletáren Loana - závod Frenštát p. R. 1889-1979

Dlouho jsme v našich příspěvcích nepodívali na Frenštátsko. Proto dnes nahlédneme do brožurky s názvem: 90 let pletařských tradic 1889-1979 Loana pletárny Rožnov p. R., závod Frenštát p. R. Tato brožurka je bilancováním 90 let fungování frenštátské Loany.

Co se zde ve stručnosti můžete dočíst? Zakladatelem frenštátského závodu byl Albert Reiser, který roku 1889 založil pletárnu punčoch v č.p. 235 na Rožnovské ulici. Dům už dnes neexistuje, byl zbořen při "přestavbě" města. Tato pletárna pak chvíli fungovala na Vávrově ulici a roku 1906 se přestěhovala do nově vybudováného závodu ve směru na Tichou. O rok později přistavil vedle této pletárny Leopold Parma také přádelnu. Roku 1945 byly oba podniky znárodněny a postupně začleněny pod národní podnik Moravskoslezské pletárny - od roku 1967 už pod novým názvem Loana - pletárny.

Další text je samozřejmě poplatný době. Je možné se dočíst, jaká vyznamenání zaměstanci obdrželi, či kde všude mohou jezdit na rekreace. Každopádně i tak stojí brožurka za přečtení. Komu se nechce číst, může si alespoň prohlédnout, jak to v tehdejší Loaně vypadalo.

Po převratu v roce 1989 frenštátský závod Loana zanikl. V budově se pak začala montovat jízdní kola a v současnosti se zde nachází nábytkářská firma Rembrant. Ze všech závodů, které Loana v dobách minulých měla, se dnes vyrábí pouze v sousedním Rožnově p. R. Firma nese název Loana Rožnov a.s. a stále vyrábí ponožkové a punčochové zboží. Je dobře, že se alespoň malá část zachovala.

Kdo chce, může mrknout na aktuální webovky Loany

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář