Jdi na obsah Jdi na menu

Učitelský pozdrav z Bílé

Přestože jsou stále ještě prázdniny, my se už ponoříme do víru školního roku. Jsme v září roku 1933 a pan učitel píše svým blízkým do Znojma ze svého, zřejmě nového, působiště v Bílé. Děkuje za zaslané věci a zároveň na pohlednici ukazuje školní budovu. Určitě vás zaujme i pozdrav od zapadlého vlastence, pod čímž příliš nevím, co si představit. Že by tím pan učitel myslel sebe? Zároveň se znovu můžeme přesvědčit, jak je ten svět malý, když zmiňovaný pan řídící z Dobřic kdysi působil nedaleko (snad na Hamrech?) a jeho švagr je zde přednosta stanice.

Budova školy, ze které pan učitel píše, slouží dětem i dnes. Najdeme zde Mateřskou školu, kterou navštěvuje cca 17 dětí a také knihovnu. Dříve zde býval i Obecní úřad, ale ten se nedávno přestěhoval do bývalé nádražní budovy.

Bílá 9.IX.1933

Drazí!

Přijměte srdečný dík za věci, které jsem včera dostal. Též milý pozdrav od zapadlého vlastence. Posílám vám obrázek naší školy (první zleva). Věci jsem dostal v pořádku. Tatínku, řekněte p. říd. v Dobřicích Čerm., že učím v jeho bývalém působišti. On totiž byl ani o 1 hod odtud. Jeho švagr je zde přednostou stanice. Prosím vás až bude víno, pošlete 5kg Borákům do Kunčic a sem 5kg pro pana řídícího. Mají malého synka. Mnoho díků a pozdravů. Béda.

Lícová strana pohlednice

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář