Jdi na obsah Jdi na menu

Včera a dnes: Rekreační vodní nádrž Siberia

Vodní nádrž Siberia ve Frenštátě p. R., byla vybudována v letech 1973-74. Její plocha zahrnuje 1,25 ha vodní hladiny s vybetonovanými stěnami a dnem. Situována je na levém břehu řeky Lubiny. Území kolem nádrže má výhodnou polohu, chráněnou ze všech stran. Výška vody je postupná od 0,75 m až po 3 m hloubky. V krásných letních dnech poskytuje odpočinek a možnost koupání stovkám osob. V části s menší hloubkou je bezpečné i koupání pro děti.

Takto idealisticky vodní nádrž místními zvanou „Siberka“ popisuje publikace vydaná ke 40. výročí vzniku firmy MEZ, který tuto stavbu řídil a „vytvářel předpoklady“ pro dodávku materiálu. Dále je zde také zmíněno, že výstavba této nádrže byla nejsložitější akcí páté pětiletky! Voda do nádrže je odebírána z Lubiny v a přívodním řádu je namontován chlorátor, který vodu čistí. Hodnota celého díla činila 1 489 000 Kčs, finanční náklad byl celkem 1 041 000 Kčs. Práce byly prováděny většinou svépomocí, jen funkční blok zajišťoval Ingstav Ostrava a zabezpečení sypané hráze ze strany Lubiny Lesotechnické Meliorace Valašské Meziříčí. Kronika města Frenštát pod Radhoštěm 1969-1974, str. 282.

Dnes je realita trochu jiná. I když to z koláže není na první pohled patrné, Siberie je dnes zpustlé, opuštěné místo se zarostlým okolím. A koupal by zde asi jen blázen. I když po mé nedávné návštěvě si troufnu říct, že voda už není takový humus, jako bývala - jednu dobu byla voda kompletně zelená. Ale byla jsem zde mimo sezónu, takže těžko hodnotit. Každopádně si ještě já pamatuji, že jsem jako malá v této nádrži koupala a spolu se mnou spousta dalších lidí. Což můžete vidět níže na malinké fotografii, zhruba z roku 1990. Dokonce i po těch letech mám v živé paměti, jak jsem při ťapkání po betonovém břehu někde šlápla na sklo a nařízla si prst na noze. Au.

Pak byla nádrž nějakou dobu vypuštěná – to si zase vzpomínám, že jsme po dně jezdívali na kolech. Co se v té době stalo, že provoz tak náhle utnul to nevím. Dnes se má situace tak, že vše co mohlo schátrat, schátralo, břehy jsou porostlé nálety a vysokou trávou, dokola jsou cedule o zákazu vstupu. Zkrátka v létě všichni vyrazí na místní aquapark a na toto místo asi málokdo vzpomene, včetně našich zástupců na radnici...

Siberie okolo roku 1990 (za poskytnutí fota děkuji Ymrovi)

Naposledy jsem Siberku navštívila o Velikonocích 2019. Nádrž je stále napuštěná a prý slouží pro chov ryb. Ryby jsem žádné neviděla, nicméně život, který se zde kdysi byl se asi už nenavrátí. Břehy stále víc zarůstají a nikdo nádrž a její okolí neudržuje. Alespoň, že mostek napříč nádrží stále drží.

Jako bonus fotografie z publikace Novojičínsko vydané v roce 1979:

Fotografie z roku 2014 ZDE

Fotografie z dubna 2019 ZDE

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář