Jdi na obsah Jdi na menu

Sucho na Šanci před 7 lety

Těžko tomu uvěřit, že už uběhlo sedm let od doby, kdy jsme byli fotit vyschlou přehradu Šanci. Připadá mi to docela nedávno, kdy jsme si chodili v místech, kde bývají cca 2 m vody, fotili fotky a říkali si, jak se tady lidem kdysi žilo.

Musím říct, že přehrada Šance a Staré Hamry před zatopením mě zajímají už hodně dlouho. Jestli bych někde chtěla žít, bylo by to tady. Když jsem prohlížela tyto fotky, říkala jsem si, že by byla škoda je nezveřejnit. Nemůžu říct, že by to byla nějaká rarita, vždyť ten rok, co přehrada byla tak vyschlá proudily do zakázaného pásma téměř davy lidí, aby si mohli vyfotit starý mostek, základy domů, co zde kdysi stávaly a vůbec alespoň trochu zjístit, jak to vypadalo toto údolí před 50 lety, než byla dokončena stavba přehrady Šance. Fotky jsou z roku 2003.

A teď už ony zmiňované fotky z naší tehdejší návštěvy:

12.20.03-hamry-bez-vody02.jpg

První obrázek je vůbec první fotka, kterou jsme vyfotili hned po příjezdu. Snímek je pořízený z cesty, která vede nad hřbitovem a kterou dojedete, buďto na Bílou, nebo na současné centrum Starých Hamer, záleží na Vás kam se posléze rozhodnete odbočit

12.20.03-hamry-bez-vody06.jpg

Tady jsme už na dně přehrady Šance. Toto je pohled z mostku, který po vyschnutí přehrady vystoupil na povrch. Dodnes jsem unešena z toho, jak dokonale je zachované původní koryto řeky Ostravice (myslím tím kamenné ohraničení v levé částí smímku).

12.20.03-hamry-bez-vody08.jpg

Toto je pohled směrem k hrázi přehrady. Sami si můžete udělat obrázek o tom, o kolik tenkrát hladiny vody poklesla. No není to nádhera? Kolikrát se toto člověku poštěstí?

12.20.03-hamry-bez-vody09.jpg

Na tomto obrázku je asi největší "atrakce", kterou jsme na dně vyschlé přehrady mohli vidět. V létě nějaký vtipálek dokonce přinesl i bílý dopravní sloupek a umístil ho na mostek. Na této fotce vidíme mostek, tak jak jej odhlalila sama voda

12.20.03-hamry-bez-vody14.jpg

Zde už můžeme vidět pozůstatky dalšího mostku. Domnívám se (ale klidně se můžu mýlit ), že šlo o mostek železniční, přes který vedla trať z Frýdlantu n. O. do Bíle (dnes pouze do Ostravice).

12.20.03-hamry-bez-vody17.jpg

Základy domů, které zde kdysi stály.

12.20.03-hamry-bez-vody23.jpg

Tady už jsme se přemístili na hráz.  Můžete jen hádat kolik metrů je dole

Fotek mám samozřejmě mnohem více, fotit jsme byli i v létě, ale jelikož ke mně ohehdá ještě nedorazila vlna digitálních fotoaparátů, fotky z léta nejsou v  moc dobré kvalitě. Také je na nich ještě mnohem více vody než na těchto fotkách. Fotky, které jsem zde prezentovala jsou z prosince roku 2003. Ale mám v plánu udělat alespoň malé srovnání, které tady jak doufám bude co nejdříve k vidění.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář