Jdi na obsah Jdi na menu

Výročí 70. let od odhalení pamětní desky umučeným Sokolům ve Frýdlantu n. O.

Dnes 28. září 2017, uplynulo přesně 70. let od odhalení pamětní desky umučených Sokolů. Jak se můžete dočíst na dobové pozvánce na tuto pietní akci, pamětní deska je věnována obětem perzekuce z let 1939-1945. Pamětní deska se nachází před Sokolovnou ve Frýdlantu n. O. a jsou na ni vytesána jména osmi členů Sokola, kteří během Druhé světové války zemřeli. Většinou v koncentračních táborech – viz fotografie. 

Dobová pozvánka

Na pozvánce můžete také vidět doprovodný program, který odhalení desky provázel. Jak to tehdy skutečně probíhalo, o tom už více frýdlantská kronika:

„Pamětní deska umučeným Sokolům byla odhalena 28. září 1947 před budovou Sokolovny. V úvodu zapěl pěvecký sbor Förstrova „Oráče“, po zahajovacím proslovu starosty Sokola p. Roubinka zazpíván chorál „Velký Bože“, na to předneseny básně, promluvil předseda MNV Kudělka a pietní slavnost vyvrcholila překrásnými slovy prof. Zbavitele z Frenštátu, po nichž přítomní zapěli státní hymnu.“
Pamětní kniha Frýdlantu n. O. - 2. díl (1945-1955), str. 80.

Pamětní deska se před frýdlantskou Sokolovnou nachází dodnes. Na fotografiích můžete vidět jeho současnou podobu, případně jej sami navštívit. Jen to okolí by mohlo být více udržované.   

 


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář