Jdi na obsah Jdi na menu

Havarovaný letoun Ju 52

Letadlo mělo převážet materiál do Kieva a v husté mlze narazilo do Noříčí hory. Příliš informací se mi zjistit nepodařilo. Dokonce i datum dopadu letounu se různí. Někde je uváděno datum 24.4.1944, jinde je to o dva dny později a to 26.4.1944. Stejně tak se různí informace o posádce a počtu mrtvých. Mně se do rukou dostal seznam jmen mrtvých Němců, kteří zahynuli v troskách letounu a zde je uvedeno 14 jmen. S poznámkou, že zemřeli 25. dubna 1944 (což příliš nesedí ani s jedním uváděným datem dopadu) a pochováni byli 5. května 1944, ve 3 hodiny odpoledne státním pohřbem.

A abych to ještě více zamotala, tak se ke mně dostala informace, že o události se píše v rukopisu Kamila Korty:

"3.5.1944: v dopoledních hodinách se zřítilo německé letadlo na louku v Noříčí v prostoru Pusteven, patrně špatným manévrováním a nízkým letem nad horami Radhoštěm, Kněhyní, Stolovou a Smrkem a zpět. Celá osádka, včetně pilota v počtu 14-ti mužů se zabila a dne 5. května byla pohřbena ve společném hrobě na frenštáckém hřbitově hrobníkem Oldřichem Raškou bez jakýchkoliv poct."

O místo se aktivně zajímají hledači s detektory kovů. Což jde u místa dopadu dost poznat.

Foto pomníčku: ZDE

Zdroje: sbirani.cz  detektorweb.cz

Za poskytnutí seznamu zemřelých v letounu děkuji Ymrovi.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Pavel - pomníček na Noříčí

31. 5. 2015 18:47

Dobrý den. Já jsem ten Pavel z článku pana Koláře. pomníček zahynulým vojákům na Noříčí jsem postavil já z piety k mrtvým lidem, kteří se stali obětí války a systému a taky se o něj starám (jsem tam skoro každý týden). Chodím tu už skoro 40 let a bohužel po zveřejnění přesného místa, se zde konají nájezdy různých hledačů, kteří často ukradou i to málo, co zde na pomníčku zanechám. Tak nevím jestli Váš článek, který jste napsala určitě v dobré víře, nakonec není kontraproduktivní... Pavel

eileen - Re: pomníček na Noříčí

2. 6. 2015 15:44

Dobrý den,
myslím si, že Vaše reakce je trochu přehnaná. Obviňovat někoho, že se kvůli jednoho článku se začalo krást mi nepřijde adekvátní. Nevím, jak velkou představu máte o návštěvnosti těchto stránek, ale tento článek četlo maximálně pár lidí. Já sama jsem si souřadnice pomníčku bez problému našla na internetu (navíc je i z cesty viditelný). Pro Váš klid tedy souřadnice vymažu, ale všechno je o lidech.

aeron - Re: Re: pomníček na Noříčí

15. 3. 2018 9:52

Jakmile se začaly zveřejňovat nálezy trosek, nastaly nájezdy, vysávání detektoráři (zvl. až se zde dostaly detektory), tak zmizela např. i vrtule z pomníku u Palačova, rozryté místa dopadů.... , to už nejsou vážní zájemci o historii. Podívejte se na detektorweb a j.

Martin - Re: pomníček na Noříčí

3. 6. 2015 11:11

Zdravím,

když se člověk víc provozuje více aktivit v přírodě, není vůbec problém si to místo najít i bez odkazu z tohoto článku. Souřadnice byly převzaty z jiného zdroje a zvláště v dnešní době chytrých telefonů s navigací je víc než snadné si k nim najít cestu (ve smyslu zjistit si je).

Mimochodem, souřadnice dopadu jsou zveřejněné na jedné stránce (mnohem známější než tento blog) od konce roku 2011. Nemyslím si, že vykrádání pomníčku má souvislost zrovna s tímto článkem, ale spíš s návštěvností zdrojového webu.

Martin

pro Pana Pavla - Re: pomníček na Noříčí

11. 3. 2017 16:17

Všechny věci které jste zde našel jste měl odevzdat do okresního muzea, jedná se o archeologický nález.