Jdi na obsah Jdi na menu

Frýdlantské povodně v roce 1940

Další zajímavostí, kterou disponuje náš rodinný archiv, je bezesporu fotografie, která zachytila povodně ve Frýdlantě n. O. Jen je problém, že se toho o fotografii příliš neví. Na rubové straně je napsáno datum 10.6.1940 a zachycený záběr bohužel nikomu z rodiny nic neříká, takže místo není prozatím identifikováno, což může být také výzva pro vás, kdyby někdo poznal, co vlastně na snímku je. Jediné, čím si můžeme být jistí je, že jde o Frýdlant n. O. Podle data napsaného na fotografii jsem zkoušela hledat ve frýdlantské kronice, ovšem ta mi toho příliš neřekla. Zejména proto, že se za léta 1939-45 dopisovala dodatečně, neboť byla v tomto období Němci zabavena. Kratičkou zmínku o povodni v tomto období jsem však v kronice našla:

"Nebyli jsme v těch dobách hrůz nacistických vyvrhelů ušetření ani pohrom živelných. V květnu roku 1940 byl náš kraj postižen katastrofální povodní, která odnesla na 100 měřic orné půdy v naší obci a 4 domy před prženským mostem vpravo. Také silnici i most sám dravý proud vážně poškodil." (Pamětní kniha Frýdlantu n. O. - 1. díl, str. 248)

Nic bližšího bohužel v kronice není. Takže můžeme jen spekulovat, zda se opravdu jedná o fotografii ze zmiňované katastrofální povodně, kronikou v roce 1940 zmiňovanou.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář