Jdi na obsah Jdi na menu

70. let od odhalení pomníku T. G. Masaryka ve Frýdlantu n. O.

Přesně před 70. lety byla slavnostně odhalena socha T. G. Masaryka ve Frýdlantu nad Ostravicí. Akce se zúčastnil i tehdejší ministr zahraničí a Masarykův syn - Jan Masaryk. Jak se můžete dočíst na upomínce, bronzová socha je dílem akademického sochaře Karla Lenharta. Žulový podstavec pak pochází ze slezské žuly. Ministr Jan Masaryk vystoupil s projevem, kde poděkoval za vřelé přijetí, sdělil, že má Beskydy velice rád a ocenil také účast legionářů. Součástí odhalení sochy bylo také vystoupení pěveckého sboru Janáček.

Vzpomínková brožurka

Původně byla Masarykova socha umístněna v parčíku vedle dnešní Cukrárny pod Lysou. Babička mi řekla, že posléze začala socha Komunistům vadit a chtěli se jí zbavit. Bohužel nevěděla, v kterém roce socha ze svého původního místa zmizela, ale prý byla léta schovaná někde v Ostroji. Dnes ji najdeme před Základní školou a Gymnáziem na náměstí T. G. Masaryka, kde byla odhalena v roce 1990.

Dnešní umístění sochy před ZŠ a Gymnáziem

V brožurce je také zmíněno, že sadovou úpravu provedl R. Kapek z Frýdlantu n. O. Babička si vzpomíná, že od Kapka měla své bílé svatební karafiáty. Takže jako bonus na závěr ještě ukázka dobové reklamy právě od zmíněného zahradníka p. Kapka:

Zdroj: MěNV Frýdlant n. O.: Kronika Frýdlant nad Ostravicí 1945-1955, 2. díl, s. 76-77.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář