Jdi na obsah Jdi na menu

Toto je náš barák

Pohlednice, na které je psán následující text pochází od mého nejoblíbenějšího fotografa, kterého velmi obdivuji a pro jehož záběry mám obrovskou slabost. Tím autorem je pan Lochman, jehož pohlednic si velmi cením. Kvalita jeho práce předčila svou dobu a fascinuje dodnes. Superlativy nad tímto fotografem bych se zde mohla rozplývat ještě dlouho, proto mu do budoucna chci věnovat samostatný článek. Jak můžete na pohlednici vidět, je zde signatura: „Lohman“. Mám dvě pohlednice a zároveň prakticky totožné záběry, kde je autor takto podepsán a jde o tiskovou chybu, kde „c“ si zřejmě někam odskočilo.

Abych se vrátila zpět k příběhu, tak pohlednice byla odeslána roku 1928 ze Starých Hamer na Podkarpatskou Rus. Odesílatel na pohlednici názorně zakresluje, kde se nachází jeho dům. Dnes už tento dům neexistuje a na jeho místě je les. Ve spolupráci s Ymrem a seznamem čísel popisných, který zpracoval Ing. Vančura, jsme se dopátrali toho, že označená stavba je Polesí Staré Hamry, resp. Lesní správa Staré Hamry. Tato budova měla poměrně zajímavý osud. Byť stála nedaleko zátopy, tak zůstala ušetřena demolice a vydržela až do 1. 4. 1993, kdy vyhořela. Bohužel jméno odesílatele uvedeno není, ale podle údajů p. Ing. Vančury byl nájemcem nadlesní Arnold Wagner.

22. 7. 1928

Našel se obrázek s našim barákem tak Vám ho honem zasílám, vnitřní rozdělení pošlu s příštím dopisem. Skupiny stromů u silnice dole i skupina umístěná těsně před domem jsou dnes už mnohem vyšší a zakrývají dům až skoro do střechy. Dep.(?) pole leží v prodloužení zahrady za barákem. Okurky jsme už dostali, srdečně děkujeme, dnes si na nich budeme pochutnávati. Mnoho srdečných pozdravů a polibků Vám zasílají

Vaši upřímní otec a rodina

Pozn.: slova označená (?) jsou špatně čitelná. Jinak jsou přepisy doslovné, bez oprav gramatických a jiných chyb.

 

Lícová strana pohlednice

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář