Jdi na obsah Jdi na menu

Útulna na Čupku

Původně turistickou útulnu na metylovickém Čupku (524 m n. m.) vybudovali v roce 1933 manželé Závodní. Útulna se stala oblíbenou a hojně navštěvovanou, k tomu se zde konala řada akcí. Rok 1948  znamenal změnu vlastnické struktury - majitelem se stala Jednota. Po ní objekt patřil Dolu Jan Šverma a nakonec Dopravnímu podniku města Ostravy (DPO). V dobách „největší slávy“ se zde nacházel i malý bazének se saunou, pokoje byly vybavené a s vlastním sociálním zařízením. Je zde nádrž na 30 tis. litrů vody, nový septik a samozřejmě elektřina. Okolí útulny bylo udržované a nezarostlé s výhledem na Frýdek-Místek, hosté se opalovali na balkonech, byly zde lavičky.

Když DPO objekt rekonstruoval a rozšiřoval, přišla revoluce. Kdyby k ní došlo o půl roku později, objekt by se stihl opravit. Chybělo dofinancovat prý půl milionu korun. A dnes? Po revoluci šlo všechno k ledu. Objekt byl v rámci restitucí navrácen a v současnosti je zde 12 majitelů. Byly zde i snahy o koupi - například chtěli chatu koupit hned po převratu Němci, jenže k dohodě nakonec nedošlo. Teď už prý žádní kupci nejsou. Krom toho, že se s vlastníky údajně nedá domluvit, problematická je i skladba pozemků okolo chaty z nichž je také část v soukromém vlastnictví jiných osob. Situace okolo ruiny útulny se zdá být bezvýchodná. Dnes už člověk stěží pozná, že šlo o turistickou základnu a pohled na ni je opravdu skličující. Vevnitř už za tu dobu, co je opuštěná, dokonce 2x hořelo.

Informace pocházejí z vyprávění místního pamětníka, takže nemusejí být úplně přesné. Má-li někdo k dispozici nějaké další info o útulně, budu ráda za jejich sdělení. 

 

 

Dobová reklama

Dobové razítko

Pohled z Čupku na frýdlantské údolí

Další historické fotografie Čupku je možné nalézt také na webu metylovického muzea.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář