Jdi na obsah Jdi na menu

Samoobsluha na Bílém Kříži

Většina z vás asi zná oblast Bílého Kříže. Za socialismu významné centrum ROH rekreací. Dokonce na Bílou (po zrušení tratě do Ostravice) jezdil až z Prahy přímý vlak s rekreanty. Historii tohoto místa bych nechala na někdy jindy, neboť dnes se chci zaměřit na jednu budovu, kterou asi většina návštěvníků bez povšimnutí mine. Je to budova opuštěné bývalé Jednoty, která se nachází trochu stranou od zdejších hotelů. Mě zaujala už dříve - cca okolo roku 2012. Tehdy jsem, ale neměla zdání, co je to za objekt. Až  po nějaké době jsem stavbu viděla na pohlednici, kde má ještě nápis „Smíšené zboží“. Má první reakce byla: „Cože, tam byla i Jednota?“ Nechápala jsem, jak zrovna na Bílém Kříži tak velký obchod vůbec mohl vzniknout a hlavně se uživit. Když jsem začala trochu pátrat po historii tohoto místa, zaskočilo mě, jak rušno tady kdysi muselo být (dnes tady bohužel chcípl pes). Přímo o budově dnes bývalé Jednoty se hovoří ve vzpomínkách na Bílý Kříž uveřejněných ve Starohamerském zpravodaji:

„Už za první republiky bylo na Bílém kříži tolik turistů, že se tam uživil obchod. Ten vybudovali Pavlicovi. Po válce ho prodali Černockému a ten ho provozoval pod správou Jednoty. V sedmdesátých letech byl i tento obchod malý a tak obec Staré Hamry vybudovala brigádnicky v rámci akce „Z“ novou prodejnu s bufetem a bytem. Bylo zde tolik rekreantů, že obec zde dokonce zřizovala zvláštní volební obvod. Po převratu a zániku organizované rekreace, ze zánovního obchodu jakžtakž sloužil jen bufet s příznačným názvem „U Závisláka“. Dnes má objekt v zástavě banka a chátra.“

Zdroj: Starohamerský zpravodaj, 2/2005.

Abychom to měli kompletní, zbývá ještě hamerská kronika:

„Akce „Z“ stavba prodejny Bílý Kříž

Číslo stavby 77/5/73, hodnota díla 1 336 000,-Kč, plán. náklady 1 074 000,-Kč. Zahájení stavby IV. čtvrtletí 1973, ukončení IV. čtvrtletí 1975 (dokončení 30. 11. 1975). Stavba prodejny dokončena, kolaudována, prodej zboží zahájen dne 8. prosince t. r. Zůstaly nedodělky terénních úpravách za prodejnou a jiné maličkosti, které budou dokončeny v roce 1976.

Kolaudace prodejny Bílý Kříž se konala za přítomnosti zástupců ONV, odboru výstavby, OHS Dobrá, LSD Jednota, MNV Staré Hamry. Provedení stavby bylo hodnoceno na výbornou. O zdárné dokončení stavby a její vzornou kvalitu se přičinily složky NF Staré Hamry, a to SSM, VO KSČ. ZO ČSČK, ZO ROH při ZDŠ Staré Hamry, ZO ČSSZ, HS, ZO ČSR, ČSPO a Svazarm pod vedním s. předsedy MNV Pytla Leopolda a s. Říhy Karla.

Předání čestného uznání za pomoc při výstavbě prodejny na Bílém Kříži bylo součástí oslav VŘSR dne 9. listopadu t. r. Toto čestné uznání obdrželi s. Pytel Leopold, s. Říha Karel a s. Chasák Josef. Ze společenských organizací bylo uděleno čestné uznání VO KSČ s. Ničmanovi Ladislavu, který dobře pracuje ve funkci jednatele MV NF.“

Zdroj: Kronika Staré Hamry - 3. díl (1962-1981), str. 240-241.

Jednota za dob fungování, jako nevyužitá budova a po rekonstrukci

S tím volebním obvodem to je teda něco. Jak to dál vypadalo s vlastnickou strukturou objektu nemám zdání. Faktem je, že objekt nebyl využíván a chátral. Obchod by se zde v dnešní době absolutně neměl šanci uživit, tak co s tím. Třeba ten bufet by byl za mě fajn.

Je červen roku 2017 a já nevěřila vlastním očím. Když jsem při pravidelné cyklovyjížďce vyfuněla nahoru, vidím, že obchod se rekonstruuje! To jsem teda nečekala. Hned jsem zkusila něco vyzvědět od jednoho z pracovníků, kteří provádějí rekonstrukci. Nicméně „můj“ zdroj moc informací nevěděl, takže jen stručně - prý zde bude školící a rekreační středisko soukromé firmy. Zřejmě nic pro veřejnost, ale určitě je to lepší, než nechat budovu ladem. Uvidíme, co z toho nakonec vzejde. Na fotce můžete vidět, že to berou docela z gruntu, tak snad se podaří nějak přetvořit tu komunistickou, šikmostřechou architekturu na něco oku lahodícího.

Rekonstrukce v plném proudu!

Píše se rok 2021 a budova je nyní po rekonstrukci a slouží rekreačním účelům pod novým názvem Horská chata JETA. Tak alespoň něco se na Bílém Kříži povedlo.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

pajda hansen - elektárna

18. 5. 2020 14:15

Dobrý den.
Asi v r. 1974, kdy mi bylo 8 let, jsem na tůře s rodiči na Bílý Kříž našel zbytky větrné elektrárny, která stále v lese ve stráni na levo od hotelu Bílý Kříž. Dodnes jsem neviděl fotku, pohlednici ani pamětníky, který by si ji pamatoval, nebo o ní věděl. Byly to jen zbytky rezavého stožáru, nějaká ocelová lana a snad i zbytky vrtule, která elektrárnu poháněla. Je možné, že na Bílém Kříži tato elektrárna stála, a nebo se mi to místo s něčím plete? Děkuji za odpověď.

beskydskevzpominky.cz - Re: elektárna

3. 10. 2020 20:31

Dobrý den,
větrná elektrárna na Bílém Kříži skutečně byla. Mám dojem, že jsem o ní četla v nějaké místopisné knížce, ale když jsem se to snažila dohledat, tak se mi to nepodařilo. Určitě na to narazím, až to nebudu potřebovat. Nicméně se ta větrná elektrárna zmiňuje v jednom z hamerských zpravodajů, kde byly dříve uveřejňovány vzpomínky pamětníků. Prý na Bílém Kříži Němci roku 1956 postavili větrnou elektrárnu, která tam vydržela až do roku 1978 (ale jak píšu výše - jsou to vzpomínky pamětníků, nijak neověřené). Je dost možné, že to bylo někde na svahu u hotelu Bílý Kříž. Další pokus s větrnou elektrárnou na BK byl v roce 1991-2 - Mostárna Vítkovice F-M. Demontována roku 1995. Fotografii elektrárny jsem zatím taky neviděla.

pajda hansen - Re: Re: elektrárna

16. 10. 2020 12:27

Dobrý den, díky za odpověď. Jsem rád, že se má domněnka potvrdila. Je pravděpodobné, že byla elektrárna stavěna za války, jen je fakt divné, že není nikde vidět na starých fotkách. Je možné, že byla už zarostlá okolními lesy. Vedle cesty na Bílý kříž, je takový kamenný sklep, nebo základy domu, nevím přesně co to bylo. A nad ním elektrárna stála, jistě se tam dodnes po ní dochovaly nějaké betonové základy. Musím se tam zajet mrknout, možná nějaké pozůstatky najdu. Snad se někdy, někde najde fotka.

pajda hansen - Re: Re: elekrtárna

16. 11. 2020 9:39

Dobrý den, v sobotu 14. 11. 2020 jsem našel betonové patky větrné elektrárny v místech, kde si ji matně pamatuji. Takže opravdu tam stála. Mám i fotky, ale nevím jak se zde vkládají.

beskydskevzpominky.cz - Re: Re: Re: elekrtárna

20. 12. 2020 20:38

Dobrý den,

super, gratuluji. Pokud chcete poslat fotky, tak zkuste na mail: lenka@beskydskevzpominky.cz, ráda se podívám. Zkoušel jste fotky hledat např. ve frýdeckém archivu? Foto té novější elektrárny by se snad dalo dopátrat přes Vítkovické strojírny.

Větrná elektrárna - Re: Re: Re: Re: elekrtárna

3. 8. 2023 23:39

Dobrý den,
Větrná elektrárna na Bílém kříži mě taky velice zajímá a myslím, že je to perfektní námět na váš další velice hezky zpracovaný článek. Základy větrné elektrárny jsou dodnes na místě dobře patrné. Jedná se o 4 betonové patníky pro kotvící lana a středový pilíř pro základnu stožáru. Elektrárna stála v blízkosti ,,chalupy,, po které zůstala v terénu dobře patrná vyvýšenina. Byl zde také sklepní prostor s kamennou klenbou. Údajně v něm byly ještě dlouhou dobu po zániku budovy skladovány brambory. Ten se však vlivem eroze a deštů propadl někdy v letech 2011-12. Osobně jsem ve sklepě ještě byl a to v letech před 2010. Elektrárna na místě údajně stála ještě v 60-letech.
Měl bych zájem o zaslání fotek, případně se budu těšit na váš nový článek.

beskydskevzpominky.cz - Re: Re: Re: Re: Re: elekrtárna

20. 9. 2023 14:00

Dobrý den, popravdě v tuto chvíli netuším, kde sehnat o elektrárně nějaké informace, natožpak její fotografie. Žádnou jsem dosud ani neviděla, Vy ano?

Břeťa - Obchod

28. 8. 2018 8:17

Ten obchod jsem zažil, sám jsem tam nakupoval, bylo to myslím ještě začátkem 90.let. Vždy, když jdu kolem, tak si na to vzpomenu. Teď při pohledu na tu fotku rekonstrukce jako by mi tu vzpomínku někdo vzal...