Jdi na obsah Jdi na menu

Kaplička Cyrila a Metoděje na Horní Čeladné

Dřevěná kaplička Cyrila a Metoděje spolu s pramenem Cyrilka se nachází v obci Čeladná v její horní části, směrem na Podolánky.

Když se vrátíme do historie, tak oba objekty vznikly roku 1936 dle návrhu Ing. Rosky. Často se také můžete dočíst, že se hodně podobají Jurkovičovým stavbám. Vybudovány byly Arcibiskupskou správou lesů a statků, které je pak i udržovaly. O prameni se tvrdí, že má léčivé a jak jinak - zázračné účinky Možná i proto zde můžete potkat dost lidí s PET lahvemi a barely, kteří zde chodí pro vodu.

Jak můžete vidět na koláži, tak pramen spolu s kaplí se na první pohled příliš nemění, i když drobné změny se pozorovat dají. Jako například na kapličce původní kříž pod štítem kapličky nahradil obraz světců Cyrila a Metoděje. Taktéž kříž na střeše kaple je dnes jiný, než býval dříve. Co se mění podstatně viditelněji, je okolní prostředí. Zatímco na původní fotografii je kaplička s pramenem jen oplocená, bez terénních úprav, v dnešní době je už okolí upravené s vytvořenými chodníčky, vysázenými keříky a lavičkami se stoly k posezení.

Dataci fotografie "původního stavu" neznám - jde o neposlanou pohlednici s popiskem "Valašská kaplička" velkého formátu, tj. po roce 1950.

Pár dalších současných fotografií místa ZDE

Zdroj úvodních informací: http://www.celadna.cz/zajimavosti

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář