Jdi na obsah Jdi na menu

Včera a dnes: Chaloupka U Pepinky, Staré Hamry-Javořinka

Snad netřeba představovat Pepinku, původní autorku Obrázkové cesty pro javořinské děti. Při prohlížení pohlednic jsem nedávno narazila na jednu, kde je vyobrazena chaloupka U Pepinky. A málem jsem ji nepoznala! Když jsme se zde byli loni na podzim, vypadala už totiž úplně jinak, než na zmíněné pohlednici. Bohužel nevím, z jakého roku může pohlednice být, ale zase tak stará nebude. Tak prosím označení „původní stav“ berte s rezervou. Kdyby měl někdo nějaký tip (třeba, jak rychle vyrostla tújka před chaloupkou na prostřední fotografii) pište do komentářů. Proměny Pepinčiny pohádkové chaloupky si můžete prohlédnout na přiložené koláži, kdy jsem nalezenou pohlednici doplnila o fotografie z let 2011 a 2013. Pro zvětšení klikněte. 

Pod ruku se mi nedávno dostala ještě jedna dobová fotografie - datovaná rokem 1967. Naprosto parádní záběr. Za její poskytnutí děkuji Ymrovi.

Dobový záběr na Pepinčinu chaloupku - i s logem

Pepinka měla dokonce i svůj vlastní likér. Zakoupili jsme jej ve starohamerské večerce, která dnes už bohužel nefunguje v roce 2011. Od té doby jsem tento likér už nikdy neviděla. Dnes už mám samozřejmě jen prázdnou láhev jako vzpomínku. Jak můžete vidět na fotografii likér je z palírny Rudolfa Jelínka z Vizovic, což je přinejmenším zajímavé, jak na Pepinku ve Vizovicích přišli. 

Jak se můžete po projítí Obrázkové stezky přesvědčit, Pepinka byla šikovná a zručná. Krom toho, že malovala obrázky, také vytvářela různé suvenýry pro turisty. Protože moje babička Pepinku osobně znala a několikrát ji na Javořině i navštívila, jeden takový suvenýr od Pepinky doma máme. Prý jsme toho od ní měli více, ale zachoval se jen ručně vyráběný srdíčkový věšáček (bez věšáčků). Na lícové straně můžete vidět nápis Beskydy a na rubu pak Chaloupka u Pepinky.

 

Fotografie z návštěvy Javořinky, podzim 2017, můžete shlédnout ZDE

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Lucie - Teta Pepinka

23. 6. 2017 21:44

Na chaloupce jsem strávila půlku dětství, teta byla sestra mé prababičky. Bylo tam nádherně! Hrůza, co nám z chaloupky udělali

Lucille - Re: Teta Pepinka

23. 6. 2017 22:55

Krasny tujky

peta r. z javořiny - pohlednice

19. 4. 2015 22:53

ta pohlednice je zhruba z roku 1968...

Anonym - Děkuju

25. 10. 2014 10:50

Děkuju za stránky o Starých Hamrech :)
Fascinují mě a vděčím za každou informaci o nich..
Mimochodem máš skvěle a vtipně napsány své toulky přírodou :)

eileen - Re: Děkuju

8. 11. 2014 22:25

Děkuji za milý komentář. S těmi Hamry to máme stejně. Snad zde i do budoucna najdete něco, co Vás obohatí :)