Jdi na obsah Jdi na menu

Lepenkové jízdenky

Při příležitosti Dne železnice, bych ráda zavzpomínala na lepenkové jízdenky. Já osobně je v provozu už nezažila, ale pár těchto jízdenek z okolí mám k dispozici. Ale popořádku. Nejprve stručně z jejich historie.

Lepenkové jízdenky jsou též nazývány jako Edmondsovy. Thomas Edmondson (1792-1851) působil jako výpravčí ve stanici Milton na trati Newcastle - Carlisle Railway. Místo vypisování jména cestujícího, začal roku 1838 tisknout jízdenky s pořadovými čísly.

Označena 4. 4. 1939

Označena 19. 3. 1945

U Československých státních drah byly jízdenky číslovány nejprve čtyřcifernými čísly (cca do roku 1914), poté pěticifernými čísly většinou v horní i dolní části. V Československu se jízdenky tiskly ve dvou tiskárnách. Ve Vrútkách a v Praze (od r. 1898). V době největšího rozmachu se v Praze tisklo cca 50 000 jízdenek denně. Obě tiskárny v době socialismu patřily pod Nakladatelství dopravy a spojů - zkráceně NADAS. Hnědý lepenkový papír, na který se tiskla většina jízdenek se do roku 1987 dovážel, pak se jej podařilo nahradit papírem československé výroby.

Používání kartonových jízdenek bylo u Českých drah ukončeno dne 9. 6. 2001.

Tolik stručně k historii lepenkových jízdenek. Pokud se chcete dozvědět ještě více informací, doporučuji navštívit webové stránky sběratele lepenkových jízdenek p. Alana Butschka - www.alanbutschek.cz/

Má oblíbená označena 24. 9. 1963

Označena 26. 9. 1925

Bez označení

Označena, ale datum nečitelný

Použité zdroje:

wikipedie a web p. Alana Butschka

Jízdenky: vlastní BV archiv

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Jan Bačák - Beskydy

29. 8. 2018 23:43

Na Ostravici jsem nebyl už téměř patnáct let, takže už ani nevím jak to tam dnes vypadá :-).

Jan Bačák - Beskydy

29. 8. 2018 23:38

Pěkný článek, vyvolal ve mě vzpomínky na dětství když jsem jezdil jako kluk s babičkou z Ostravy na Ostravici, právě přes Frýdlant nad Ostravicí kde se přestupovalo na motorák do Ostravice. Musíte být hodně mladá když jste lepenkové jízdenky už v provozu nezažila. Mě bude třicet a já je osobně ještě zažil, jednak v obci Hostěrádky- Rešov na Jižní Moravě odkud pocházím a jednak ve Frýdlantě nad Ostravicí a na Ostravici. Každé prázdniny v létě jsem od roku 1993 jezdil k babičce do Ostravy, v Ostravě jsme se vždy zdrželi jen pár dní a pak vlakem hurá na chalupu na Ostravici. Když se kupovala jízdenka na nádraží Ostrava - střed tak tam pamatuji v té době už ty tištěné. Ovšem ve Frýdlantu a v Ostravici když jsem byl malý tak se vydávaly ještě ty lepenkové, na Ostravici bych řekl že ještě tak v roce 1999. Váš blog je krásný, je to pro mě taková vzpomínka na dětství a krásné prázdniny v kouzelné obci Ostravice v úžasných Beskydech v devadesátých letech vlastně už minulého tisíciletí a na samém začátku tohoto tisicíletí. Co se týče těch jízdenek tak jako malému se mi líbilo když jsem dal průvodčímu lepenkovou jízdenku a on ji kleštičkami proštípl :-). Na nádraží ve Frýdlantu nad Ostravicí si z dětství pamatuji že byla na jedné stěně taková jakoby vitráž kde byly vyobrazeny různé hotely v Beskydech.