Jdi na obsah Jdi na menu

Jídelní lístek z hotelu Freud rok 1929

V dnešním příspěvku se po sérii písemností ze Starých Hamer přesuneme jen o malinko dál a to konkrétně na Ostravici. Nahlédneme do jídelního lístku z Hotelu Freud, na kterém je uvedeno datum 29.9.1929. Ještě mi dovolte stručně z historie hotelu:

„V roce 1871 koupil Pavliska hostinec - dům číslo 190. V roce 1889 dal připsati polovinu hostince synu Josefovi a druhou (...) dceři Arnoště, která se provdala za Leopolda Parmu, rytíře Božího hrobu, továrníka a starostu obce Tiché. V roce 1894 vykoupila Arnošta Parmová druhou polovinu hospody, kterou přestavěla na hotel „Parma“. Nájemci hotelu se stali manželé Ignác a Frany Freudovi, kteří měli před tím najatou místnost pro obchůdek v domě čís. 39. Obchůdku, do kterého po otevření nosil Freud (žid) zboží v rámci, říkali lidé „kvelbík“. Jejich syn Bernard Freud v roce 1910 hotel „Parma“ koupil, přistavěl k hotelu sál, později ještě verandu, pak kancelář, vzadu kuchyni se světnicí a po převratě 1918 přejmenoval na hotel „Freud“.“

Zdroj: SOA Frýdek-Místek, Pamětní kniha Ostravice - 1. díl 1924-1945, str. 573.

Hotel Freud na pohlednici poslané r. 1947

Možná není příliš známo, že manželé Freudovi, byli za II. světové války umučeni v koncentračních táborech.

Nad tehdejšími cenami se můžeme jen nostalgicky pousmát, ovšem výběr jídel je myslím si poměrně srovnatelný s dneškem. Na výběr je ze 6 hotových jídel, u polévek příliš vybírat nelze, což lze vykompenzovat přílohami, tehdy známými jako příkrmy. Jako dezert čokoládový dort a člověk je spokojený Pro zajímavost, jídelák z dnešního Freuda můžete shlédnout ZDE.

Jídelní lístek Hotelu Freud

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář