Jdi na obsah Jdi na menu

Členský průkaz Spolku přátel žehu

Členský průkaz vlastnila má prababička Emilie T., která byla členkou od roku 1958. Popravdě řečeno nikdy jsem nevěděla, co to vlastně ten Spolek přátel žehu je. Bylo mi divné, že se zde píše o úmrtí, pohřbech, kremaci atp, ale čeho to prababička byla členkou jsem z průkazu nevyčetla. Až mě jednou napadla geniální věc a tou bylo podívat se na internet . Jaké bylo mé překvapení, když první článek, který mi vyhledávač našel, byl: „Spolek přátel žehu funguje“. Musím říct, že činnost Spolku mě docela překvapila.

Prababiččin členský průkaz

Spolek dnes funguje pod názvem Společnost přátel žehu a ve stručnosti zajišťuje pro své členy pohřeb dle jejich přání i následné uložení ostatků. Jak už název napovídá, jedná se o zpopelnění. Pohřby do země Spolek nezajišťuje. Primárně je členství určeno pro lidi osamělé, kteří nikoho nemají a zároveň se nechtějí spoléhat na stát. Ale těch důvodů může být více, např. má prababička osamělá nebyla, zřejmě si jen chtěla být jistá, že bude mít pohřeb, jaký si přála. Při tzv. řádném členství je příspěvek jednorázový a jeho výše není pevně stanovena. Záleží jaký druh pohřbu si dotyčný vybere a stejně tak ceny pohřbů se neustále mění.

Historie Spolku sahá do roku 1909, kdy vzniklo: „Krematorium spolek pro pohřbívání žehem“ od roku 1930 pod názvem: „Spolek pro pohřbívání žehem“, od roku 1955 „Spolek přátel žehu“ a konečně od roku 1966: „Společnost přátel žehu“. K uzákonění pohřbívání ohněm v tehdejším Československu došlo 1. dubna 1919. Spolek se zasloužil o budování krematorií, urnových hájů a „popularizaci“ kremace. Například k prvnímu rozptylu na rozptylové loučce došlo v Praze roku 1961. Od té doby rozptylové loučky vznikaly i na dalších místech.

Téma pohřbívání opravdu není nikterak radostné, ale je nevyhnutelné. Osobně mi informace o této organizaci přišly velmi zajímavé. V roce 2009 uplynulo 100 let od založení Společnosti přátel žehu a při té příležitosti byl vydán almanach, který doporučuji k pročtení, pakliže vás tento článek zaujal. Naleznete zde zajímavé informace týkající se tématu pohřebnictví.

Zdroje: Společnost přátel žehu 1909-2009

              Spolek přátel žehu funguje

              Společnost přátel žehu najdete také na Facebooku - Společnost přátel žehu

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Jindra Czuczová - úmrtí maminky

10. 10. 2021 16:44

3.10.2021 mi zemřela maminka, která vlastnila členský průkaz Spolek přátel žehu KREMATORIUM č.272.807. V roce 1966 dostala potvrzení, že veškeré pojistné má uhrazeno. Pohřeb /zpopelnění/ jsme zajišťovali v místě bydliště, protože maminka zemřela v Domově důchodců. Chtěla jsem se proto zeptat, jak mám dále postupovat a jestli uhradíte skutečné náklady za převoz z místa úmrtí do krematoria. Děkuji za odpověď. Czuczová Jindra, Šamorín, Slovensko.

beskydskevzpominky.cz - Re: úmrtí maminky

12. 10. 2021 17:46

Zavolejte přímo do Společnosti přátel žehu: Revoluční 24/1546, 110 00 Praha 1, Tel.: 222 315 868. Tento web nemá se SPŽ nic společného.